PE URMELE SFÂNTULUI EFREM CEL NOU FĂCĂTORUL DE MINUNI

Știm cu toții că, Grecia, în afara faptului că a fost binecuvântată cu o climă blândă, cu plaje frumoase, cu ape limpezi, este și o țară plină de spiritualitate. O țară binecuvântată de Dumnezeu.
Grecii, ca și românii, sunt niște oameni foarte credincioși. In Grecia, credința este la ea acasă. Nu există loc în Grecia în care să nu fie o bisericuță, o mănăstire, pe care oamenii să nu o respecte cu sfințenie.
In vremuri grele, ca acestea prin care trecem acum, este bine să ne întoarcem fața către Dumnezeu. Să ne aducem aminte că, prin credință, putem trece mai ușor prin greutăți.
Așa că, putem să ne bucurăm, oare, într-o vacanță în Grecia, atât de liniștea fizică cât și de cea sufletească?
Vă propun o călătorie în NEA MAKRI – GRECIA pe urmele SFÂNTULUI EFREM CEL NOU

In anul 1398, la vârsta de 14 ani, SFÂNTUL EFREM a părăsit casa părintească și s-a stabilit la Mănăstirea Buna Vestire a Maicii Domnului pe Muntele Neprihăniților din Attica. In anul 1424, turcii au pătruns în această mănăstire și i-au ucis pe toți monahii care slujeau acolo. Sfântul lipsea, astfel a rămas singur până în anul 1425, când otomanii au revenit, l-au prins și l-au torturat până la moarte, timp de opt luni, pentru că acesta nu voia să renunțe la credința sa. In curtea mănăstirii ridicate pe acele locuri, se află și astăzi, copacul în care Sfântul Efrem a fost schingiuit de turci până la moartea sa în data de 5 mai 1426.

Mănăstirea SFÂNTULUI EFREM CEL NOU FĂCĂTORUL DE MINUNI se află în localitatea NEA MAKRI din zona Attica, pe coasta de vest a ATENEI. Nea Makri este la 20 km. de aeroportul din Atena, deci foarte ușor de ajuns dacă mergi cu avionul până în Grecia. Localitatea nu este foarte populară printre turiști, deci nu veți găsi acolo aglomerația din alte locuri ale Greciei.

In interiorul mănăstirii sălășluiesc moaștele Sfântului Efrem cel Nou, descoperite de Maica Macaria în anul 1950 chiar în locul unde se află mănăstirea.

De la aeroport din Atena, se ajunge destul de ușor în Nea Makri datorită distanței mici.

Bineînțeles că cel mai ușor mod de a ajunge e cu o mașină închiriată.

Dacă nu aveți mașină, puteți ajunge în Nea Makri cu autobuzul, în două moduri.

1. autobuz din aeroport în Rafina (aprox.30 min. = 4€/persoană). Din Rafina luați un autobuz care merge spre Atena, dar coborâți după aprox. 4 min.de mers imediat ce ajunge la strada principală (națională) de unde luați alt autobuz care vă duce în Nea Makri ( 1,8€/persoană ).

2. a doua metodă de a ajunge în Nea Makri este următoarea: – metrou din aeroport până la stația Victoria pe strada 13 Septembrie. De pe strada 28 Octombrie ( paralelă cu strada 13 Septembrie) luați autobuz KTEL către Nea Makri. Această variantă necesită mai mult timp și este mai scumpă.

Noi am fost de două ori. O dată am mers prin Rafina, iar a doua oară am avut mașină închiriată.

In Nea Makri sun câteva hoteluri drăguțe pe malul mării, dar și multe cazări în regim self catering, pe care le puteți rezerva pe site-uri de specialitate ( ex. Booking.com).

Noi am fost cazați o dată la hotel MARATHON BEACH, un hotel drăguț, cu o curte interioară frumoasă plină de flori, cu o piscină destul de mare, camere curate, mic dejun satisfăcător.( 65€/camera/noapte).

A doua oară ne-am cazat într-un apartament în regim hotelier – Dephene’s House (86€/ 3 nopți / 4 adulți ), căruia nu am ce să-i reproșez în afara faptului că aveai de mers vreo 15 min. pe jos până la plajă.

Dar, obiectivul nostru principal, în Nea Makri , a fost SFÂNTUL EFREM CEL NOU.

Mănăstirea este situată pe dealul care mărginește localitatea, la aprox. 2 km de la strada principală. Această distanță am parcurs-o, cu plăcere, pe jos, pe șosea, printr-o zonă puțin populată (câte o casă ici și colo), printre livezi de lămâi și portocali. Dacă obosiți sau nu vă încumetați să mergeți pe jos, puteți lua un taxi cu 5 € sau puteți face autostopul, localnicii fiind obișnuiți să ia, în mașinile lor, turiști pelerini către mănăstire.

Mănăstirea este deschisă după un anumit program: dimineața de la 8 la 12, iar după-amiaza de la 16 la 19.

Fără să fi programat vreo oră, noi la ora 16 fix, eram la porțile mănăstirii. Acestea s-au deschis în fața noastră, și am intrat într-o atmosferă liniștită, parcă ruptă de restul lumii.

In curtea mică a bisericii, odată cu noi, au mai intrat și alți pelerini, călugări, preoți, veniți din alte părți ale Greciei sau ale lumii. Nu era aglomerat fiind o zi în cursul săptămânii.

In biserică se auzea, în surdină, rugăciunea unei măicuțe, a cărei cuvinte nu le înțelegeam ( fiind în limba greacă), dar care îmi dădeau o liniște sufletească uimitoare.

Moaștele SFÂNTULUI EFREM CEL NOU , așezate într-un sicriu cu capac de sticlă, sălășluiau în partea dreaptă a bisericii, așteptându-și parcă, credincioșii. Aceștia, într-o ordine desăvârșită, unul după altul, se rugau atât timp cât avea fiecare nevoie.

N-am să vă povestesc ce am simțit în clipa în care am ajuns lângă raclă. In primul rând pentru că am avut o stare pe care nu o pot descrie în cuvinte, iar în al doilea rând, cred că aceste momente trebuie trăite, simțite de fiecare om în parte, fiecare percepându-le în felul său.

După cum spuneam ( sau nu ), Nea Makri este o localitate mică, pe pertea vestică a Atenei ( face parte din suburbiile acesteia ), pe malul mării Egee. Deci un loc bun și pentru plajă, bălăceală în apa liniștită, fără să fie un loc aglomerat.

Pe lângă malul mării, pe faleza de vreo 2 km, se înșiruiesc terasele cafenelelor, tavernelor cu mâncare bună la prețuri accesibile.

Plaja nu este spectaculoasă ca în alte zone ale Greciei, dar are nisip fin, este destul de curățică și nu este aglomerată.

La 5 km de Nea Makri se află localitatea Marathon. Din Nea Makri în Marathon puteți ajunge cu autobuzul în aprox. 7 min. (1€/persoană). Aici plaja este mai lată, apa mării mai curată, iar intrarea în apă se face lin. Știați că de la numele acestei localități vine și denumirea cursei de marathon? Legenda spune că, în anul 490 îHr. după lupta grecilor împotriva persanilor, un mesager grec a alergat din Marathon până în Atena, 42 km.,pe jos, pentru a duce vestea victoriei.

La 12 km de Nea Makri se află lacul Marathon, un lac artficial creat prin construirea unui baraj de marmură unic în lume.

Deci, iată cum am îmbinat noi, într-o singură călătorie, vizita la Mănăstirea Sfântului Efrem cel Nou Făcătorul de minuni, cu relaxarea pe una din plajele apropiate de Atena, la care se poate ajunge ușor, reușind astfel să câștigăm atât liniște pentru trup , cât și liniște pentru suflet.

11 răspunsuri la „PE URMELE SFÂNTULUI EFREM CEL NOU FĂCĂTORUL DE MINUNI

  1. Buna ziua,
    Cunoasteti cumva programul manastirii Sfantul Efrem?As dori sa merg si eu si voi avea un timp limitat ; sa vad cum ma organizez.
    In special daca manastirea e deschisa in weekend.
    Va multumesc !

    Apreciază

  2. Superb! Ma bucur nespus sa revăd locurile inimilor noastre!
    Noi locuim în Paris și mergem destul de des, chiar de câteva ori pe an!
    Sfântul nostru drag Efrem este mereu în sufletele și inimile inimile noastre!
    Ma bucur sa vad acest blog….
    Sfântul nostru drag Efrem cel Nou să vă miluiască și să vă binecuvânteze!

    Apreciază

    1. Doamne ajuta! As vrea sa ajung anul acesta (2022) in saptamana Luminata la Sfantul Efrem cel Nou din Nea Macri. Am fost si anul trecut imediat dupa sarbatoarea sf Paste dar manastirea era inchisa. Va rog foarte frumos, daca cumva stiti programul de anul acesta sa mi-l comunicati. Mi-ar fi de mare ajutor. Plecam din romania cu masina special sa ne inchinam la moastele Sfantului. Va multumesc mult

      Apreciază

      1. Alese multumiri pentru raspunsul imediat si astept , cand aveti timpul material sa imi comunicati un program de la Sf Manastire. Doamne ajuta!

        Apreciază

    2. Buna ziua. Spuneti-mi va rog cum ajungeti don Paris ma manastirea Sf Efrem din Grecia ?Cu masina, sau este alt teaseu ?Astep raspuns si va multumesc

      Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star