INSULA KOS

Una dintre prețioasele bijuterii ale Greciei

Insula Kos formează, împreună cu insulele Rodhos, Patmos, Ikaria și Samos, arhipelagul Sporadelor de Sud din Marea Egee.

Experiența noastră pe insula Kos a fost una memorabilă,( cum de altfel au fost majoritatea în Grecia). Una dintre cele mai frumoase și mai variate vacanțe ale noastre.

In insula Kos se poate ajunge ,cel mai ușor, cu avionul, din Atena. AEGEAN AIRLINES are câteva zboruri pe zi din Atena, în fiecare zi. Zborul durează o oră. Pe insulă se poate ajunge și cu ferryboat-ul din portul Pireu, dar călătoria durează aprox. 10-11 ore.

In septembrie 2014 am avut parte de o vacanță de neuitat pe această minunată insulă. O vacanță pe care ne-am organizat-o pe cont propriu.

Ne-am cumpărat bilete de avion de la Aegean ( pe vremea aia erau curse directe BUCUREȘTI-KOS) cu 100€/persoană.

Cazarea am găsit-o pe BOOKING, la un hotel fără prea mari pretenții, în stațiunea KARDAMENA din KOS. După ce am negociat, prin telefon, cu proprietarul, am obținut prețul de 23€/noapte/camera.

Când am ales stațiunea Kardamena, am mers pe mai multe considerente:

Ne doream să facem plajă, dar să fim și într-un loc animat.
Kardamena are o plajă frumoasă cu nisip fin, care se întinde pe aprox. 3 km, iar viața de noapte de aici este întreținută de numeroase cluburi deschise până târziu în noapte.

Un alt criteriu pentru care am ales Kardamena, a fost poziția ei pe insulă, și anume pe partea estică a acesteia unde NU BATE VÂNTUL, spre deosebire de partea vestică( un aspect foarte important de luat în calcul, atunci când îți dorești o vacanță la mare reușită).

Distanța mică față de aeroport, a fost un alt plus pentru Kardamena. Aceasta poate fi străbătută în aprox. 15min. cu mașina. Noi am ales să luăm un taxi din aeroport, pentru care am plătit 15€, dar sunt și autobuze care fac legătura cu orașul.

După ce am făcut cunoștință cu gazda noastră, un bătrân de vreo 80 de ani ( despre care pe booking citisem că este un „must” să stai de vorbă cu el), ne-am cazat, apoi am făcut o plimbare prin stațiune, pe malul mării, printre numeroase terase, cafenele, magazimașe, taverne tradiționale.

Spre surprinderea noastră, nu am auzit deloc să se vorbească română. Singurul român pe care l-am întâlnit în stațiune, era ospătar la o terasă pe malul mării. Acesta ne-a abordat imediat, încercând să ne convingă că mâncarea pe care o servea el, era cea mai bună de pe insulă.😉

Intradevăr, pe parcursul celor 7 zile, după ce am mai experimentat și mâncarea de prin alte locuri, ne-am convins că avea dreptate. Aici un mic dejun sau un prânz format dintr-o friptură mare de porc, pui sau pește cu garnitură și salată costa 5€.

Prima zi am avut parte de o vreme superbă de plajă și de bălăceală în apa călduță a mării.

A doua zi am făcut „tradiționala” plimbare cu Corabia Piraților. Această plimbare se putea achiziționa de la agenții cu 18€/persoană. Noi am plătit direct în port, doar 15€/persoană și am avut parte de o plimbare frumoasă în largul mării, de vizitarea altor plaje, golfulețe, concurs de sărituri în apă, Metaxa, muzică și gustări tradiționale.

Următoarea zi a fost dedicată unei excursii pe insula NISYROS, o insulă vulcanică, mică, de 40 de km pătrați.

Ne-am informat, seara, despre excursie, iar dimineață, din port, am luat bilete la un ferryboat și am călătorit alături de localnici, până pe insula Nisyros. Aici ne-am alăturat unui grup de turiști englezi, și împreună cu ei, într-un autocar, am pornit către primul obiectiv de pe insulă- craterul unui vulcan sulfuros, încă fumegând, cu diametrul de 3 km, în care se poate coborâ aprox. 25m, dacă poți respira aerul greu cu miros de sulf. Intrarea la vulcan costă 2€.

După un drum sinuos, pe drumuri întortocheate de munte, de unde ai o priveliște care îți taie răsuflarea, am ajuns în satul MANDRAKI. Un sătuc de munte care găzduiește mănăstirea Spiliami, cu hramul SFINTEI MARIA, o mănăstire mică care arată ca o peșteră săpată în munte. Legenda spune că, în acest loc, Sfânta Fecioară Maria s-a rugat timp de 40 de zile, iar tradiția se păstrează și astăzi, astfel încât, timp de 40 de zile, în luna august a fiecărui an, insula este izolată(nu circulă nici un ferryboat), iar timpul este dedicat doar rugăciunii .

Pentru credincioși, mănăstirea Sfintei Fecioare Maria este un loc de pelerinaj, un loc unde te simți foarte aproape de Dumnezeu, un loc cu o încărcătură spirituală extraordinară.

Urcând pe străduțele înguste, mărginite de case alb-albastre, ale satului Mandraki, am surprins viața liniștită, autentică a localnicilor.

A patra zi a fost o zi de relax și răsfăț. Aveam un prieten care lucra la un resort de lux la vreo 10 km de Kardamena. Acesta ne-a aranjat ca, pentru 25€/persoană, să putem beneficia de toate facilitățile oferite de acest hotel. Am închiriat o mașină cu 50€ pentru două zile și am mers la hotel unde am petrecut o zi cu All Inclusive.

KOS TOWN a fost destinația noastră pentru ziua următoare.

A cincea zi, având mașina la dispoziție, am plecat către orașul Kos- capitala insulei. Un oraș – port cochet,plin de istorie și de cultură. Orașul lui HIPOCRATE părintele medicinei.

In KOS MARINA, portul orașului, poți vedea fel de fel de ambarcațiuni, de la iahturi de lux, până la bărci pescărești ale localnicilor.

In zona de baruri, cafenele de pe malul mării, te poți bucura de un frappe răcoritor.

Tavernele tradiționale, restaurante pescărești sau internaționale servesc mâncăruri pentru toate gusturile.

La întoarcere, către Kardamena, am trecut prin stațiunile de pe partea vestică a insulei. Bătea vântul, de nu am putut coborâ din mașină. Ne-am „felicitat” încă o dată pentru alegerea făcută în privința locului pe care l-am ales.

In ultima zi , în Kardamena, ne-am odihnit la soare, pe malul mării, după o noapte lungă petrecută prin cluburile din stațiune.

După cum vă spuneam, o vacanță plină.

După fiecare călătorie ne mai rămân lucruri de făcut, locuri de descoperit în acea destinație. De aceea sper să mai vizitez insula Kos. Mai am atâtea de văzut!

3 răspunsuri la „INSULA KOS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star